استاندارد IEC مخفف International Electrotechnical Commission و مهم ترین استاندارد بین المللی برق است. در واقع IEC یک کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک وابسته به سازمان بین المللی استاندارد ISO می باشد. این سازمان از طریق تدوین استاندارد در موارد زیر به بازارهای جهانی و جامعه خدمت می کند:
IEC تجارت جهانی و رشد اقتصادی را ارتقا داده و توسعه محصولات، سیستم ها و خدمات ایمن، کارآمد و سازگار با محیط زیست را ترغیب می کند. در سال 1881 اولین کنگره بین المللی برق در نمایشگاه بین المللی برق در پاریس برگزار شد و در همین کنگره با ایجاد یک سیستم بین المللی برای واحدهای برق و مغناطیسی موافقت شد. پس از آن و در کنگره بین المللی برق پاریس در سال 1900، بحث و گفتگو میان موسسه مهندسان برق انگلیس، انستیتوی مهندسان برق آمریکا و سایر گروه ها پیرامون نیاز به یک کمیسیون آغاز شد.۶ سال بعد IEC (کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک) در 26 ژوئن سال 1906 تأسیس و افتتاح شد.
این کمیسیون که در اصل در لندن قرار داشت، در سال 1948 به دفتر مرکزی فعلی خود در ژنو منتقل شد. استانداردهای بین المللی را تحت این سازمان برای کلیه فناوری های برقی، الکترونیکی و مرتبط با آن که به طور مشترک با عنوان “الکتروتکنولوژی” شناخته می شود تهیه و منتشر می شود. استاندارد IEC طیف گسترده ای از فناوری ها را از جمله موارد زیر شامل می شود:
این استاندارد هم چنین رشته های عمومی مرتبط مانند اصطلاحات و نمادها و بسیاری دیگر را نیز در بر می گیرد. استاندارد IEC همچنین چهار سیستم ارزیابی جهانی انطباق را کنترل می کند که تایید می کنند تجهیزات، سیستم یا اجزا مطابق با استانداردهای بین المللی آن هستند.
IEC در تهیه و توزیع استانداردهای لازم برای واحدهای اندازه گیری به ویژه گوس (Gauss)، هرتز (Hertz) و وبر (Weber) مؤثر بوده است. هم چنین ابتدا سیستم استانداردی مانند سیستم جورجی که در نهایت SI شد که International System of Units (سیستم بین المللی واحد) نام دارد و مخفف همین اصطلاح به فرانسوی است را ارائه داد. علاوه بر این، استاندارد IEC در سال 1938 واژگان بین المللی چند زبانه را برای وحدت اصطلاحات مربوط به فن آوری های برقی، الکترونیکی و موارد مرتبط منتشر کرد. این فعالیت ها ادامه دارد و واژگان بین المللی الکتروتکنیک یا IEV (نسخه آنلاین آن به عنوان الکتروپدیا شناخته می شود) یک کار مهم در صنایع برق و الکترونیک است.
IEC با سازمان بین المللی استاندارد سازی (ISO) و اتحادیه بین المللی ارتباطات از راه دور (ITU) از نزدیک همکاری می کند. علاوه بر این، این سازمان با چندین سازمان اصلی توسعه استاندارد، از جمله IEEE که در سال 2002 توافق نامه همکاری امضا کرده اند کار می کند. هم چنین موارد زیر نیز در حیطه فعالیت های این سازمان بزرگ است.
در حال حاضر ۸۶ کشور عضو IEC هستند و ۸۷ کشور دیگر در برنامه های شرکت های وابسته به این سازمان شرکت می کنند. این مرکز دارای مراکز منطقه ای زیر می باشد:
کاملا واضح است که دلیل همکاری گسترده با IEC چیست. استانداردهای IEC اغلب دارای اسناد و چند قسمت فرعی هستند.در این جا فقط عنوان اصلی استاندارد ذکر شده است.
ایمن کنترل اوان